[h3]4. maj 2018[/h3]

[break]

Akademik Lomonosov passerer Storebæltsbroen sidst på dagen, på sin rute fra St. Petersborg til Murmansk. Den skal levere strøm til beboerne i Øst-Sibirien, nogle af de mest afsides mennesker / beboede områder. Den skal hjælpe med strøm så de kan få strøm, lys varme, rent vand. Den kan levere strøm til omkring 100.000 mennesker.

På dens vej, er den sejlet ned gennem Østersøen, syd om Danmark, og op gennem Storebælt. Den passerer Skagen, og fortsætter op langs Norges kyst, før den ligger ind i Murmansk, der skal den have sit brændsel på.

Som den er her på billedet, har den ikke noget atom brændsel på. Når den når frem, har den tilbagelagt 15.000 km. Sejlladsen tager en rum tid ca. en måned +/-, da slæbet sejler imellem 4-6 knob. Dog tror vi de har haft heldet med sig, for umiddelbart har vejret været med dem.

Når den ankommer til Murmansk, skal dens reaktorer lastes med brændsel. Det er beriget uran, som efter vores viden, skulle være noget af det bedst beriget. Der skal den testes. De ville have haft uran ombord på sejladsen der op, og teste den under vejs, men efter megen negativ opmærksomhed fra bla. Norge, der var imod den skulle sejle lags deres kyst med beriget uran ombord, men sikkert også andre lande, valgte de at droppe det. Når den nu bliver testet, og på et tidspunkt bliver taget i brug, vil prammen med atom kraftværket, være i stand til at blive rykket rundt.

Byggeriet af den, startede i 2007, hvor den blev køllagt, og først nu kommet afsted på sin vej. Den er vist blevet forsinket af flere omgange. Men det er forståeligt nok, det er jo ikke bare et almindeligt skib. Der er planer om flere skibe af samme type.

Den bliver nævnt som et skib, men er en pram. Den har ikke motor ombord, da det ikke er meningen den skal sejle rundt. Skal den flyttes, sker det med slæbebåde. Planen er den skal levere strøm i 40 år, dog skal brændslen udskiftes, hvad vi kan læse os til, imellem 10-12 år i Murmansk.

Dens endelige destination, er den arktiske havn Peverk, hvor det er planen, den skal kobles til el nettet i 2019.

( Iøvrigt lå der et Greenpeace skib bagved dem, vi tror det er derfor de sejler med vand sprøjtende ud fra en af følgeskibene, evt. for at holde dem på afstand. )

Info…

Navn: Akademik Lomonosov

Længde: 144 m

Bredde: 30 m

Dybgang: 5,6 m

Besætning: 69

Diverse:

  • 2 stk. Trykvandsreaktorer på hver 35 Mw
  • Beriges med op til 21 % Stærkt radioaktivt uran-235

Tonnage: GT 21.000

Værft: Sevmash Baltiysky Shipyard. Rusland

Foto: FærgeGalleriet.dk